Egri Kék Oroszlánok Kosársuli Utánpótlás Sportegyesület

Főoldal » Magunkról

Magunkról

A kosársulink 2000 tavaszán alakult magánkezdeményezésre, a  sportág oktatása, népszerűsítése illetve a tehetséges fiatalok edzési és versenyeztetési lehetőségeinek biztosítása céljából.

A kezdeti időben a város iskoláiból toborzott gyerekek, osztatlan csoportban, heti két edzésen vettek részt a Dobó Gimnázium tornatermében. A lelkes 25-30 fős társaságból sokan, a hétvégi, szabadtéri edzéseket is vállalták. Az elszántságot látva ősszel már beneveztünk a szövetségünk országos bajnokságára, gyermek korcsoportban. Sikerült végig játszani a szezont  külső támogatók nélkül, csak a szülők segítségére hagyatkozva. Sokan kételkedtek akkor a kosársuli létjogosultságában, de az elmúlt 10 év minket igazolt.

Ma már 7 csoportunk működik, 5 szakképzett testnevelő-edző irányításával. A taglétszámunk eléri a 100 főt. A város 4 iskolájában bérelünk tornatermet, amelyeknek az éves díja eléri 1,5 millió forintot. Az idei szezonban 6 csapattal veszünk részt a korosztályos, országos megmérettetésen a Kenguru Kupától az U20-as bajnokságig.
Természetesen ez a rendszer, csak a szülőkre támaszkodva nehezen maradhatna fent. Együttműködési megállapodást kötöttünk, a közben létre jött Egri Városi Sportiskolával, az ő szerepvállalásuk jelenti a működésünk másik biztosítékát. A különböző bajnokságokban ezért használjuk a KOK mellett a VSI megnevezést.

A harmadik pillére a kosársulink gazdálkodásának a szponzori támogatás. Ebből a támogatásból, többek között a város különböző iskoláiban 10 új kosárpalánkot szereltünk fel, elektromos eredményjelzőt vásároltunk, versenyeket szervezünk. Ilyen saját szervezésű versenyünk az Egri Mini Kupa, ahol tavaly például 5 iskola, 10-11 éves gyermekei kosárlabdáztak egyszerűsített szabályokkal. Ezen az eseményen 40-50 gyerek először játszik tétmérkőzést, a szüleik nagy buzdítása mellett. Az idősebbek tornája az Oroszlán Kupa, ahová az ország különböző részéről hívunk csapatokat. Mi is szívesen veszünk részt meghívásos tornákon, a hazai versenyek mellett többször játszottunk már Szlovákiában, Lengyelországban.

Az kosársuli életéhez tartoznak még a táborok. Minden évben júniusban, városi szintű kosaras napközis tábort szervezünk két turnusban, az augusztus pedig az edzőtáborozás ideje.

A tanévet hagyományosan családi sportnappal zárjuk, ahol az évértékelés mellett,  jó hangulatú kosárlabdás vetélkedők jelentik a fő eseményt.

Amire büszkék vagyunk az elmúlt évekből:

- újra van városunkban szervezett kosárlabdás utánpótlás-nevelés
- csapataink különböző korcsoportokban elért országos 8-16. helyezései
- 8 Régiós bajnoki cim
- Stefán Dávid korosztályos válogatott játékos
- sok-sok elégedett gyerek, akik nálunk tanulhatták meg ennek a csodálatos játéknak az alapjait

Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk, hiszen a sportolás a mai ember számára "létkérdés" és aki ezt a sportágat fiatal korában megismeri, annak élete végéig örömet fog jelenteni.
 
Eger, 2010. november

Varga György